Zapobiega hipoglikemii, zwiększa insulinowrażliwość komórek.
Badania wykazują bardzo duży wpływ CLA na procesy przemiany materii i metabolizm. Z tego powodu przyjmowanie suplementów diety zawierających kwas linolowy lub spożywanie dużej ilości mleka i produktów mlecznych wyraźnie wpływa na proces odchudzania. Pozytywne oddziaływanie CLA na zdrowie człowieka jest związana z wysoką aktywnością antyoksydacyjną tego kwasu. Pozwala on na szybkie zniszczenie wolnych rodników powstających w czasie wysiłku fizycznego. Zneutralizowane wolne rodniki, nie powodują uszkodzeń komórek i tkanek.
W przypadku osób, które są na diecie i chcą w sposób bezpieczny stracić parę kilogramów, zaleca się stosowanie zbilansowanej diety, w której znajdą się duże ilości produktów mlecznych – serów twarogowych, jogurtów naturalnych i kefirów. Zawierają one duże ilości CLA, a także stanowią pełnowartościowe źródło białka, które zapewnia prawidłowe działanie organizmu. Białko jest także istotnym elementem zarówno służącym zarówno jako budulec jak i czynnik wpływający na regenerację tkanek i zwiększenie masy tkanki mięśniowej.