Kwas linolowy, czyli CLA, jest jednym ze składników pokarmów zwierzęcych. Jego głównym źródłem jest tłuszcz mleka krowiego, produkty mleczne oraz wszelakie inne składniki, jakie pochodzą od zwierząt – tak zwanych przeżuwaczy.
Obecnie prowadzone są na tym związku różne badania – naukowcy zastanawiają się, jak duży wpływ kwas linolowy może mieć na choroby nowotworowe, choroby serca czy cukrzycę.
Ochrona przed nowotworem
Zgodnie z najnowszymi badaniami, CLA może w pewien sposób zahamować rozwój raka w naszym ciele, a nawet nie dopuścić do jego powstania.
Niektóre choroby
Jeżeli jednak przyjrzymy się dokładnemu działaniu, to widzimy, że CLA może powstrzymać tylko niektóre formy raka. Najbardziej widoczny jest jego wpływ na raka piersi, skóry, jelita grubego oraz pierwotnego raka wątroby.
W większości przypadków badania przeprowadzono na zwierzętach. Obserwuje się istnienie pewnej zależności pomiędzy mniejszym zachorowaniem na raka piersi a wysokim spożyciem sera, który jest wyjątkowo bogaty w CLA.