Co sezon media donoszą, że masło jest zdrowe, lub że powinniśmy go unikać. Można się w tym pogubić i ostatecznie stracić zaufanie do wszelkich tego typu prognoz. Prawda jest jednak taka, że to, czy masło jest zdrowe, czy nie zależy od wielu czynników. Po pierwsze istotne jest, kto po to masło sięga, a po drugie – z jakim masłem mamy do czynienia. Jeśli lubimy masło i jest ono stałym elementem naszej diety, warto się temu tematowi przyjrzeć bliżej. Najważniejsze, by sięgać po masła najwyższej jakości. Tylko takie są wartościowe. Masła, co do których producenci muszą trzymać się najbardziej restrykcyjnych przepisów (a więc najzdrowsze dla konsumenta) to masła extra. Niestety masło zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które nie są zdrowe (mogą przyczyniać się do zachorowań na miażdżycę). Niezbyt korzystna jest także zawartość cholesterolu (w 100 gramach masła zawiera się niemal dzienne jego zapotrzebowanie). Jednak w maśle są również cenne witaminy, takie jak A i D. Poza tym jest to cenne źródło łatwo przyswajalnego tłuszczu zwierzęcego.