Nazwa brzmi bardzo tajemniczo. Kwas CLA to inaczej tzw. sprzężony kwas linolowy, któremu przypisuje się cudowne właściwości prozdrowotne. Obok niego istnieje kwas LA, czyli kwas linolowy niesprzężony, zaliczany do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, regulujących czynności metaboliczne, biochemiczne i fizjologiczne w naszym organizmie. Kwas linolowy odnajdziemy w bardzo wielu produktach spożywczych, przede wszystkim olejach roślinnych, stąd bardzo trudno jest wpędzić się w jego niedobór. Zwykle braki kwasu linolowego dotyczą osób na ścisłej diecie beztłuszczowej. Sprzężony kwas linolowy z kolei występuje naturalnie przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsie, pełnotłustym nabiale i jajkach. Dostępny też jest jako suplement diety. Jest doceniany przede wszystkim ze względu na swoje właściwości odchudzające. Trzeba jednak zdecydowanie podkreślić, że istnieją badania zarówno potwierdzające tę tezę, jak i ją obalające, z suplementacją zaś nie należy przesadzać.