CLA (Conjugated Linoleic Acid, sprzężony kwas linolowy) to należący do substancji określanych jako spalacze tłuszczu, bardzo popularny składnik suplementów diety dla osób, pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. W naturze występuje w mięsie (wołowym i jagnięcym) a także pełnotłustych produktach mlecznych. Pomimo licznych badań prowadzonych nad działaniem tego związku, do tej pory nie udało się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie w jaki sposób CLA oddziałuje na tkankę tłuszczową, powodując jej redukcję. Najbardziej prawdopodobne wydaje się, że CLA bierze udział w blokowaniu działania enzymu odpowiedzialnego za przenikanie trójglicerydów do tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, udowodniono że CLA stymuluje wykorzystanie kwasów tłuszczowych podczas procesu termogenezy. Z tego powodu zalecany jest szczególnie osobom regularnie uprawiających sport. W przypadku regularnego stosowania, CLA wpływa także na wzmocnienie mięśni szkieletowych. Do innych funkcji CLA należą także stymulacja układu odpornościowego w przypadku zakażenia wirusowego lub bakteryjnego, obniżenia poziomu cholesterolu i cukru we krwi.